Западната ни съседка Сърбия провежда днес избори две в едно - за парламент и за местна власт. Това се случва в условия коронавирус и бойкот на половината от опозицията, което предвещава успех за управляващата Сръбска прогресивна партия, пише БНР. 

Общият брой на регистрираните сръбски избиратели е малко над 6,5 милиона, а в парламентарните избори участват 21 изборни листи на партии и коалиции. За място в сръбската Скупщина те трябва да преминат 3-процентовата бариера.

Освен за кметове и общински съветници, избори има и в автономната област Войводина, където се гласува за местен парламент. Секциите отварят в 7 сутринта и затварят в 8 вечерта, въведени са строги изисквания за маски и защитни средства срещу разпространението на коронавируса.

Според повечето анализатори, а и според направените до момента социологически сондажи, управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете, на второ място се нарежда Социалистическата партия и коалиционен партньор с 10%. Основните опозиционни партии призоваха за бойкот на вота, който според тях няма как да бъде честен при президентския мандат на Вучич. 20 малки опозиционни формации все пак участват в изборите. Очакванията са днес да има ниска избирателна активност.

Сондажите обаче показват и че над 1/3 от сърбите няма да отидат до урните или заради призива за бойкот, или заради коронавируса. Това са първите избори в Европа след началото на пандемията, която затвори граници и съсипа икономики.